Je werkt al een aantal jaren bij je huidige werkgever. Toen je er net werkte, was je super enthousiast over je afwisselende en uitdagende baan waar je verschillende talenten kon inzetten. ’s Avonds als je naar huis ging, had je nog genoeg energie over voor een lesje bodypump bij de sportschool, lekker naar de film of afspreken met vrienden.
Nu is dat wel anders. Je baan is niet veranderd, maar de uitdaging is er intussen allang af. Je verveelt je op je werk. De werkzaamheden zijn voorspelbaar en je doet ze op de automatische piloot. Het lijkt al eeuwen geleden dat het werk je nog enigszins kon boeien. Er wordt geen beroep meer gedaan op je talenten, er lijkt geen enkele mogelijkheid te zijn om je verder te ontwikkelen en ’s avonds thuis plof je uitgeput op de bank voor een avondje zappen of Netflixen totdat het tijd is om te gaan slapen.
Wat is er mis met je af en toe vervelen?
De meeste mensen vervelen zich wel eens op het werk, en daar is op zich niks mis mee. Even niksen of je vervelen na een intensieve vergadering kan weer rust in je hoofd brengen, waardoor je daarna weer lekker aan de slag kunt. Of er plopt opeens een fantastisch idee in je op, of je vindt zomaar een oplossing voor een probleem waar je al een tijdje mee rondliep.
Maar wat als het niet bij een productief halfuurtje vervelen blijft, en je je dag in, dag uit, jaar in, jaar uit letterlijk kapot verveelt?
Dan lijd je misschien wel aan bore-out (ook wel ‘onderspannenheid’ of ‘vervelingsziekte’ genoemd).
Wat is bore-out?
Bij bore out is er sprake van extreme, chronische verveling waar je steeds dieper in vast komt te zitten.
Je ervaart geen uitdaging (meer) in je werk en je gaat je vervelen.
Je raakt steeds minder geïnteresseerd in je werk.
Je ervaart geen successen meer, waardoor je zelfvertrouwen daalt.
Je voelt geen prikkel meer om initiatief te nemen. De verveling blijft en wordt zelfs steeds erger.
Dit kan ook doorwerken in je privéleven: je voelt je zo leeggezogen door je werk dat je te moe bent om in de benen te komen en leuke dingen te ondernemen waardoor je batterij weer kan opladen. Je bent als het ware uitgebloeid.
Dit alles bij elkaar kan veel stress opleveren. Bore-out kan zelfs psychische en lichamelijke klachten geven die te vergelijken zijn met de klachten van burn-out. Dan is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen stress en ontspanning, en weer op zoek te gaan naar flow.
Wat is flow?
Volgens psycholoog Mihály Csíkszentmihályi is flow een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden en je de tijd vergeet. Je krijgt er energie van, je voelt je gelukkig en het lijkt alsof wat je doet als vanzelf gaat. Zo’n ervaring is vaak gekoppeld aan een bezigheid die je de moeite waard vindt en waarbij je voldoende uitgedaagd wordt.
Ben je gestrest of verveeld, dan ben je niet in flow.
Als je niet doet (of mag doen) waar je goed in bent, dan kwijn je weg.
Weet jij wat jouw talenten zijn? Onderzoek dan eens hoe je die wél kunt inzetten op je werk en maak dit bespreekbaar. Het zou je baan zomaar weer leuker kunnen maken.
Besteed vooral niet teveel energie aan het ontwikkelen van de dingen waar je níet goed in bent, maar ga aan de slag met je sterke kanten, daag jezelf daarin uit en blijf je ontwikkelen.
Wil je ook op zoek naar flow en ontdekken hoe jouw talent weer tot bloei kan komen?
Kom eens langs! Je bent van harte welkom. 🌻
Ik wens je veel werkplezier, energie en flow!
#komtotbloei #bore-out #talenten #blijvenontwikkelen #benutjetalent #flore-coaching
Kom tot bloei in wat je doet!
CONTACT
> 06 18799104
> Rijswijk ZH
> marriet@flore-coaching.nl