Blog Layout

Morgen doe ik het ècht!

Al meer dan een week heb je zo’n vervelende klus op je bord liggen, die je ongezellig ligt aan te staren. Bah. Je voelt alleen maar weerstand om eraan te beginnen, ook al heb je je gisteren (en eergisteren, en vorige week toen je de opdracht kreeg) voorgenomen om er nu écht aan te gaan beginnen.

Eerst nog even checken of er de laatste vijf minuten geen spoedjes in je mailbox zijn binnengekomen.

Nog even vragen wie er koffie wil, zodat je meteen voor je collega’s iets te drinken kan meenemen als je toch naar de koffieautomaat loopt.

Nog even bijpraten met die collega die je al een tijdje niet hebt gesproken.

Nog even door je stapel werk heen bladeren om te kijken of er écht niks ligt dat meer prioriteit heeft.

En dan heb je geen excuus meer om het nog langer uit te stellen. Het zal er toch van moeten komen.


Zuchtend begin je aan de klus, en tot je grote verrassing ben je er in een halfuurtje mee klaar! Was dát nou alles? Heb je je dáár zo druk over gemaakt? Waarom heb je die klus eigenlijk uitgesteld?


Uitstellen, wat is dat eigenlijk?

Er zijn veel synoniemen voor ‘uitstellen’. Een paar voorbeelden: aarzelen, talmen, dralen, dreutelen, treuzelen, doorschuiven, opschuiven, verschuiven, vertragen, verdagen, verleggen en verzetten (bron: synoniemen.net). Het komt erop neer dat je iets niet nú doet, maar voor je uit schuift. Om wat voor reden dan ook.


Uitstellen is trouwens lang niet altijd iets negatiefs. Je kunt een goede reden hebben om een taak voor je uit te schuiven. Misschien heb je meer informatie nodig voordat je de taak tot een goed einde kunt brengen. Of je hebt andere taken liggen die meer prioriteit hebben. Of het gaat om een klusje dat geen haast heeft en waar je tijd voor kunt inplannen in een rustige periode. 


Uitstellen wordt een probleem als je taken voor je uitschuift die je op korte termijn zou moeten doen (of waarvan jij víndt dat je ze op korte termijn zou moeten doen), maar waar je eigenlijk niet aan wilt beginnen. Je ervaart weerstand en je blijft zoeken naar dingen die afleiden, zodat je er maar niet aan hoeft te beginnen. Je besteedt je aandacht aan wat je niet hoeft te doen, zolang het maar makkelijker, leuker en interessanter is dan wat je eigenlijk zou moeten doen.

Intussen wordt de klus in je hoofd steeds groter. De drempel die je eerst voor jezelf had neergelegd wordt een hindernis en verandert vervolgens in een complete wegafzetting. Je energie gaat zitten in het vermijden van deze taak, terwijl dat je niks oplevert. Als je maar lang genoeg blijft uitstellen, wordt het zomaar opeens een spoedklus waar je wel aan móet beginnen!


Waar komt jouw uitstelgedrag vandaan?

Om een misverstand uit de wereld te helpen: uitstellen heeft niet per se te maken met luiheid. We kiezen nou eenmaal vaak automatisch voor gemak en comfort.
Wat is er dan wel aan de hand? Een paar voorbeelden.


  • Je kunt je niet motiveren voor een taak omdat je die saai vindt of er gewoon geen zin in hebt. 
    Tja, sommige taken zijn gewoon niet leuk. Bij je werk kun je ook te maken krijgen met ‘corveetaken’ – die horen er gewoon bij. Overleg eens binnen je afdeling; misschien vindt een collega deze taak wel leuk en kun jij een taak overnemen die je collega niet leuk vindt. En als je het dan tóch moet doen, doe het dan met aandacht.

  • Je hebt niet helder wat nou precies de bedoeling is van een opdracht. 
    Vraag dan om duidelijkheid bij de opdrachtgever. Wat wil hij of zij dat je oplevert? Wanneer moet het klaar zijn? Waar moet het eindresultaat aan voldoen? Heb je voldoende informatie, dan kun je aan de slag. 
    Misschien kom je er door deze vragen wel achter dat jij niet de juiste persoon bent om dit te doen. In dat geval kun je de opdracht teruggeven of vragen of een ander deze van je kan overnemen.

  • Je kunt de taak niet overzien, je weet niet hoe je het moet aanpakken of waar je moet beginnen. 
    Vraag eens aan een collega hoe hij of zij het zou aanpakken. Dit kan jou al een stukje op weg helpen.

  • Je bent bang dat je het niet kunt of je wilt het juist graag héél goed doen.
    Faalangst of perfectionisme kunnen je flink in de weg zitten. Weet je wat er van je verwacht wordt? Probeer je daarop te richten en doe wat je moet doen. Uiteindelijk krijg je het dan vaak best voor elkaar.

  • Je vindt het moeilijk om hulp te vragen, of bent bang dat je door de mand valt als blijkt dat je hulp nodig hebt. 
    Probeer het eens! De meeste mensen vinden het juist leuk als zij iemand verder kunnen helpen.

Kortom…

Doe met aandacht wat er gedaan moet worden. Vraag hulp als je hulp nodig hebt.

 Begin gewoon, laat je niet afleiden, rond het af en geniet ervan dat het klaar is!


Ook aan de slag met je uitstelgedrag?

Kom eens langs! Je bent van harte welkom! 🌻


#komtotbloei #uitstelgedrag #effectiviteit #timemanagement #flore-coaching

door Marriët Koen 2 mei 2024
Sommige mensen koersen in een rechte lijn naar hun 'stip op de horizon', terwijl anderen allerlei omwegen moeten nemen om hun doel te bereiken. Hoe is dat voor jou?
door Marriët Koen 17 april 2024
Soms lijkt het de makkelijkste keuze om je met de stroom mee te laten drijven. Maar wat als je zélf kunt gaan stromen?
door Marriët Koen 28 maart 2024
Je verveelt je zo erg op je werk en je hebt zo weinig uitdaging, dat je batterij alleen maar leegloopt. Hoe kom je weer in flow?
door Marriët Koen 14 maart 2024
Vaak hebben we al in een paar seconden ons oordeel gevormd over iets of iemand. Maar móeten we overal iets van vinden? Over waarnemen zonder oordeel.
door Marriët Koen 15 februari 2024
Hoe makkelijk kun je jezelf soms veroordelen wanneer iets niet gaat zoals je zou willen. Wees eens wat milder voor jezelf. Het is tijd voor zelfcompassie!
Waarom zou je wel investeren in leuke herinneringen en niet een prettige toekomst?
door Marriët Koen 22 januari 2024
Veel mensen beginnen niet aan een coachtraject omdat ze het te duur vinden. Maar waarom zou je wel investeren in leuke herinneringen en niet in de mogelijkheid je toekomst leuker te maken?
Share by: